Případ napadení dvou mladíků s židovskou pokrývkou na hlavě, které si jeden z napadených natočil na mobilní telefon, vyvolal v dubnu pozdvižení v celém Německu. Incident odsoudila řada politiků, včetně kancléřky Angely Merkelové, která ho označila za hroznou událost. Na mnoha místech se následně konaly pochody na výraz solidarity s židy.

Devatenáctiletý mladík, který byl v době činu údajně pod vlivem marihuany, se už minulý týden přiznal, že dva mladé muže napadl a uštědřil jim několik ran opaskem od kalhot. Na videu zachycujícím jeho čin křičí "Žide!", u soudu ale prohlásil, že k židům necítí nenávist.

Soud pro mládež dnes mladému Syřanovi, který do Německa přišel v roce 2015 a po činu se sám přihlásil policii, uložil takzvaný arest, který se odpykává ve zvláštních zařízeních pro mládež a má mít především výchovný účinek.

Paradoxní na útoku byla skutečnost, že napadený Izraelec Adam A. není Žid, ale pochází z arabské rodiny. Jarmulku, kterou dostal od židovského kamaráda, měl na sobě proto, že chtěl vyzkoušet, zda je nebezpečné otevřeně ji nosit na ulici německé metropole. Napadený Izraelec minulý týden u soudu řekl, že se dodnes necítí bezpečně a jarmulku by si už na ulici v Německu nenasadil, pokud by byl sám.