K požáru chaty v místě zvaném Borný vyjeli hasiči v neděli ráno. "Když naše jednotky přijely, tak už byla chata ve třetí fázi požáru, to znamená, že hořela plamenem. Naši hasiči sice požár uhasili, ale moc toho nezbylo," řekla Bílková. Okolnosti vzniku požáru se podle ní stále zjišťují. "Ještě je to stále ve vyšetřování policie," dodala.

U požáru zasahovalo šest jednotek včetně nové profesionální jednotky z Doks. Činnost zahájila na začátku června, za 25 dnů už měla 29 zásahů. Podle Bílkové se tak potvrdilo, že zřízení stanice s profesionálními hasiči u Máchova jezera je potřeba. "Příslušníci jsou zde plně vytíženi, a to i přes to, že slouží na stanici se základním a velmi omezeným vybavením," dodala.

Podmínky mají hasiči podle ní zatím provizorní. "V tuto chvíli tam jsou jen v jednom velitelském kontejneru, mají tam zahradní sprchu a toi toi a jeden kontejner jako sklad," uvedla Bílková. V létě by podle ní měly přibýt ještě další stavební buňky, které se budou moci v zimě vytápět. "V těchto buňkách budou hasiči do doby, než bude postavená kamenná stanice," řekla mluvčí hasičů. Výstavbu objektu by měl zaplatit stát, peníze zatím neuvolnil, hasiči mají jen příslib. Bílková doufá, že do roku 2020 bude kamenná stanice postavená. "Pozemek je náš, máme zpracovanou projektovou dokumentaci i stavební povolení," dodala.

Na Českolipsku měli hasiči dříve pouze profesionální stanici v České Lípě. Část regionu má na starost i výjezdové stanoviště v Jablonném v Podještědí na Liberecku.