Kiliç byl zadržen loni v červnu a úřady jej obvinily z plánování nezdařeného předloňského puče, napojení na kurdské a levicové ozbrojence a podpory terorismu. Prokuratura rovněž tvrdí, že podporoval duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara označuje za hlavního organizátora převratu.

Kiliç stejně jako několik dalších zadržených aktivistů z různých evropských zemí tvrdí, že jsou nevinní. V případě odsouzení jim hrozí až patnáctiletý trest. Amnesty International tvrdí, že skupina byla obviněna z politických důvodů v rámci snahy umlčet kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Soud dnes rozhodl, že nepominuly důvody pro Kiliçův pobyt za mřížemi. Termín dalšího slyšení byl stanoven na listopad.

Po neúspěšném pokusu o puč turecké úřady zintenzivnily pronásledování údajných příznivců Gülenova hnutí, jehož vůdce žije v USA a jehož vydání Ankara zatím neúspěšně požaduje. Pronásledování však zasahuje i příznivce levicové opozice či lidi spojené s kurdským hnutím. Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi.