Čaniga, Sedlařík i Nagy si trest odpykají za krácení daní ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim hrozilo až 13 let a čtyři měsíce. Podle soudu u nich nebyl důvod uložit trest pod hranici trestní sazby. "Bavíme se tady o velmi rozsáhlé trestné činnosti spáchané organizovanou zločineckou skupinou nebo v její prospěch, která trvala několik let," uvedl předseda senátu Václav Čapka.

Soud poukázal i na výši způsobené škody. U Čanigy byla škoda na krácení daní vyčíslena na 1,2 miliardy korun, u Sedlaříka 700 milionů korun a Nagyho půl miliardy korun. "Byla to sofistikovaná trestná činnost, obžalovaní si toho byli dobře vědomi. Věděli, jak to probíhá a jak se tento líh dostává do distribuce," doplnil soudce. Mužům soud uložil také propadnutí majetku a zákaz činnosti.

Čaniga, který žádal nižší trest, se k rozsudku vyjadřovat nechtěl. Obhajoba dnes poukazovala na to, že spolupracuje při odhalování této trestné činnosti, což byl i důvod, proč žalobce ve finále vyšší trest nepožadoval. "Pan obžalovaný v současné chvíli přispěl k objasnění další trestné činnosti související právě s Likérkou Drak a související s dalšími osobami, které se na tom měly podílet ze strany orgánů celní správy," řekl dnes ČTK státní zástupce Robert Henzel. Sedlařík, kteří se při závěrečné řeči rozplakal, po rozsudku pouze vyjádřil své zklamání.

Za účast na organizované zločinecké skupině byli obžalováni také bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. I jim dnes odvolací soud tresty zvýšil. Drekslerovi ze dvou na 3,5 roku, Kováčovi ze čtyř na 5,5 roku, Rozumkovi ze tří na pět let a Rybářovi z 2,5 na 4,5 roku. Muži se hájili tím, že byli obyčejní "pěšáci" a nevěděli o tom, že by páchali trestnou činnost. Soud jim však neuvěřil.

Případ úzce souvisí s lihovou mafií, kterou vedl Radek Březina. Toho již vrchní soud pravomocně potrestal za daňový únik 5,6 miliardy korun 13 lety vězení. Alkohol z jeho nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga; likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal Březina. O distribuci se podle rozsudku starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Robert Sedlařík z firmy Verdana. Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu. Škoda způsobená státu byla 1,29 miliardy korun.

Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu. První z nich se týkala Stanislava Pražana a jeho syna, kteří podle rozsudku odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty. Ostravský krajský soud letos v červnu poslal nepravomocně na 11 let ze stejného důvodu do vězení majitele zkrachovalé likérky AB style Milana Antoniaziho. Celkově šlo podle obžaloby o více než čtyři miliony litrů lihu se škodou kolem miliardy korun. Podle žalobce je však těchto větví ještě více. "Na odkrývání trestné činnosti se stále pracuje," doplnil žalobce Henzel.