Předloni 3. října obsadilo chladicí věž 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní díry, později na ni vyvěsili dva transparenty. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Podle ní bylo chybné rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji, nevyhodnotit dopady tohoto rozhodnutí na životní prostředí a vyloučit ze schvalovacího řízení veřejnost. Společnost Severní energetická v minulosti označil nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

"Nikdy nebylo naším záměrem způsobit škodu. Naopak jsme se snažili ji minimalizovat při zachování maximální možné bezpečnosti při pohybu ve výškách. Než jsme věž opustili, všechny úchyty jsme vyndali a snesli veškerý materiál, abychom co nejvíce usnadnili vrácení věže do původního stavu," uvedl Robert Hrdina ze spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice, který je mezi obviněnými.

Kvůli akci ve Chvaleticích policie obvinila pět českých aktivistů z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Stíhání šesti zahraničních předala do zemí jejich pobytu. "Vyšetřování zatím není uzavřeno, o tom, jak dlouho bude pokračovat, nechceme spekulovat," řekla ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Podle právníka Greenpeace Pavla Uhla je reálná výše škody, která byla vyčíslená, vyfakturovaná a předaná obviněným, pod 500.000 korunami, proto nelze mluvit o škodě velkého rozsahu a skutek by měl být překvalifikován na nižší trestnou sazbu. "Další výdaje se škodou samotnou souvisejí jen velmi okrajově. Severní energetická chce například po aktivistech proplatit náklady na platy zaměstnanců zajišťujících ostrahu areálu či uhrazení faktury za létání s dronem v době protestu," uvedl Hrábek.

Podle Greenpeace může dobrovolným zaplacením škody trestnost celého činu zaniknout ještě před zahájením soudního řízení a případem by se tedy nemusel soud ani zabývat. Případné další peníze by v takovém případě Severní energetická mohla vymáhat v civilním řízení.