Sálih A. se v roce 2016 sám přihlásil v Paříži na policii a tvrdil, že od vedení takzvaného Islámského státu (IS) dostal povel, aby provedl atentát v historickém centru Düsseldorfu. Podle jeho tvrzení se měli o víkendu v davu lidí odpálit dva sebevražední atentátníci. Další teroristé pak prý měli puškami Kalašnikov postřílet co nejvíce prchajících lidí.

"Plán atentátu neexistoval," řekl při čtení rozsudku předsedající soudce Winfried van der Grinten. Obžalovaný podle něj sám svá původní vyjádření odvolal. Další dva spoluobžalovaní, kteří kvůli domnělým plánům strávili rok a půl ve vyšetřovací vazbě, byli mezitím propuštěni.

Sálih A. si údajně chtěl podáním falešných informací zajistit status informátora a také možnost přistěhování své rodiny do Německa. "Jeho chování bylo často zaměřeno na vlastní výhody," řekl soudce.

Pravděpodobně jednatřicetiletý muž ale mezitím poukázal na několik údajných teroristů žijících v Německu, proti nimž je nyní vedeno vyšetřování. To mělo za následek zmírnění trestu. Sálih A. totiž dnes odsouzen byl, a to za své předchozí působení v Sýrii. Přiznal se mimo jiné k zabití syrského vojáka, který předtím zabil jeho bratra.

Dnes odsouzený muž přišel do Německa v roce 2015 po takzvané balkánské trase. Žil v uprchlickém domově v Kaarstu u Düsseldorfu a později zažádal o azyl také v Nizozemsku. Proces s ním začal před necelým rokem.