Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil. Jedno z nejpůsobivějších děl ruského malířství budilo kontroverze už od svého vzniku, protože zobrazovalo vládce jako synovraha, což bylo považováno za nepřípustné.

Jak galerie sídlící v centru Moskvy uvedla, muž na obraz zaútočil v pátek těsně před zavírací dobou. Podařilo se mu projít kolem zaměstnanců galerie, vzal si jednu z železných tyčí, které slouží k tomu, aby se veřejnost držela dále od vystavených exponátů a několikrát udeřil do ochranného skla obrazu.

"Malba je vážně poškozená, plátno je roztrženo na třech místech uprostřed... padají sklo poškodilo i rám. Naštěstí však zůstaly ušetřeny nejcennější části zobrazující obličeje a ruce," uvedla Treťjakovská galerie ve svém prohlášení.

Pachatel činu byl zadržen. Podle ruských tiskových agentur, které citují policejní zdroje, jde o 37letého muže z Voroněže. Na videozáznamu zveřejněném ministerstvem vnitra se muž k útoku na malbu přiznává a uvádí, že si uvědomuje vážnost tohoto činu. "Přišel jsem se na kresbu podívat," řekl policii muž, jehož jméno nebylo zveřejněno. "Chtěl jsem odejít, pak jsem ale narazil na bufet a vypil jsem decilitr vodky. Vodku jinak nepiju a nějak mě to zmohlo," dodal.