Podle žalobců porušila trojice úředníků povinnost při správě cizího majetku a dopustila se poškození finančních zájmů Evropské unie. "Obvinění se žalovaného jednání dopustili z pozic úředníků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR," uvedl Trčka.

České republice podle spisu způsobili škodu přes 2,7 miliardy korun. Dalších 1,8 miliardy Kč je škoda způsobená Evropské unii neoprávněným použitím peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidělování dotací na MPO podle ministra Tomáše Hünera (za ANO) dlouhodobě provázela řada pochybností a podezření. "Byla to jedna z věcí, které jsem okamžitě po svém příchodu na ministerstvo změnil, aby se nic podobného nemohlo v budoucnosti zopakovat," uvedl ministr.

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala ČMZRB, v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Chyby v poskytování záruk popsala kontrolní zpráva Bruselu z roku 2011. Po třech letech vyjednávání stát přijal pokutu 1,83 miliardy Kč za program Záruka. Stíhání úředníků ministerstva průmyslu zahájili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v září 2016.