Jozefa Mišíka, který měl údajnou vraždu zprostředkovat, potrestal soud také mírněji, místo původních sedmi let mu uložil trest o rok kratší. Poslednímu obžalovanému Vladu Maxu Orbánovi, kterého obžaloba označovala jako nájemného vraha, uložil soud za podvod dvouletou podmínku a zrušil původní dvouleté vězení, které mu uložil pražský městský soud. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Obžalobě z přípravy vraždy původně čelili všichni tři muži. Sáček podle spisu prostřednictvím Mišíka zkontaktoval Rumuna Orbána, který měl zamýšlenou oběť donutit k podpisu písemné dohody o narovnání. Podle původní verze ho pak měl zabít. Podpisem smlouvy by Sáčkova pohledávka zanikla, a to i vůči případným dědicům poškozeného.

Loni v březnu v restauraci v pražské Zbraslavi Orbánovi Sáček vyplatil zálohu 1,6 milionu korun, dalších osm milionů mu podle vyšetřovatelů slíbil. Peníze si ale Rumun podle dnešního rozsudku ponechal, aniž učinil kroky ke splnění "zakázky", čímž se podle soudu dopustil podvodu.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Pavly Augustinové svědčí provedené důkazy o tom, že na muže měl být vyvíjen tlak, aby pro něj nevýhodnou smlouvu podepsal. Peníze Sáček podle soudkyně Orbánovi prokazatelně zaplatil, Rumun měl u sebe navíc návrh předmětné smlouvy. "Důkazy ale nenasvědčují tomu, že by měl být poškozený na základě dohody usmrcen," řekla Augustinová.

Mišík byl kromě přípravy odsouzen i za dokonané vydírání. Když už bylo jasné, že Orbán úkol nesplní, oslovil muže sám. Chtěl po něm půl milionu korun za to, že Sáčkovi údajné chystání vraždy rozmluví. I proto mu soud uložil vyšší trest než Sáčkovi, muž navíc dostal v minulosti podmínky za jinou trestnou činnost.

Muži vinu odmítají. Jejich obhájci dnes v odvolání žádali, aby byli viny zproštěni. Podle nich se nepodařilo prokázat, že by se skutek vůbec stal. I kdyby soud dospěl k závěru, že muži první vydírání připravovali, včas od něj upustili. Tím by podle nich měla zaniknout trestnost činu. Soudkyně to ale odmítla, skutek podle ní nebyl dokonán pouze kvůli Orbánově nečinnosti.

Státní zástupkyně naopak v odvolání trvala na tom, aby byli Sáček s Mišíkem potrestáni za přípravu vraždy. Chtěla také, aby jim soud uložil přísnější tresty. Pro oba muže žádala osm let vězení. Soud její odvolání jako nedůvodné zamítl. Trojici hrozilo za přípravu vraždy 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.