Požár byl hasičům nahlášen v 6:38. "V době příjezdu hasičů se ze střechy budovy valil černý kouř a viditelné byly i plameny," uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Uvnitř se nacházelo osm lidí, kteří museli budovu z preventivních důvodů opustit. "Bylo tady sedm návštěvníků, ale v té chvíli v bazénové hale nějaké známky o požáru nebyly," řekl ČTK Milan Matura z městské společnosti Sport Jablonec, která plavecký stadion z roku 1987 provozuje.

Požár zasáhl střešní konstrukci o rozloze 30 krát 30 metrů a část bočního opláštění budovy. Požár likvidovalo šest hasičských jednotek, které měly k dispozici i výškovou techniku a velkoobjemovou cisternu. "Požár se podařilo lokalizovat rychle, zhruba půl hodiny od zahájení zásahu," dodala Bílková. Hasiči poté ještě museli konstrukci střechy částečně rozebrat. "Abychom odhalili případná skrytá ohniska. Protože je sucho, a když foukne, aby se to nerozhořelo znovu," dodala.

Výše škody se bude teprve zjišťovat, podle odhadu hasičů bude půl milionu korun. Zásahem se podařilo uchránit majetek za 100 milionů korun. "Pravděpodobnou příčinou požáru byla práce s otevřeným ohněm při rekonstrukci střechy," řekla Bílková. Podle Matury zřejmě požár vznikl při svařování lepenky. Bazén musel být uzavřen. "Protože jsou porušené střešní konstrukce a došlo ke spadu popílku do bazénové vody," řekl Matura. Plánovaná odstávka bazénu měla začít 1. června, podle Matury ale do té doby zcela jistě neotevřou. Nemělo by smysl na několik dnů otevírat. "Musí se vypustit bazénová voda a jen ohřátí vody by trvalo čtyři dny. Odstávka tak začne už teď," dodal.

V jabloneckém městském bazénu s návštěvností přes 150.000 lidí se pracuje od dubna a hotovo by mělo být v říjnu. Veřejnosti by ale měl být bazén znovu přístupný ještě před dokončením rekonstrukce. Pokud nenastanou komplikace, provozovatel ho chce znovu otevřít na konci července. Zlepšit by se měl komfort pro návštěvníky. "Bazén patří k nejnavštěvovanějším městským sportovištím a na nízkou teplotu uvnitř bazénové haly návštěvníci často poukazují. Rekonstrukcí střechy včetně nové izolace, zastřešením terasy, kterou zároveň necháme zasklít, a také celkovou výměnou tepelných rozvodů a doplněním radiátorů, by se tepelné úniky měly vyřešit," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Město letos do bazénu investuje 44 milionů korun. Rekonstrukce střechy a zasklení terasy vyjde na 40 milionů, výměna topení včetně doplnění radiátorů bude stát 3,7 milionu a výměna kabin v sauně 275.000 Kč.