Řidiči hrozilo tři až deset let odnětí svobody, odvolací soud mu tak uložil trest pod zákonnou sazbou. "Šli jsme pod sazbu z toho důvodu, jak se obžalovaný zachoval bezprostředně po nehodě," vysvětlil předseda senátu Luboš Vlasák. Mladík se pozůstalým opakovaně omluvil a domluvil se s nimi na finančním vyrovnání. Každé z rodin vyplatil zhruba milion korun.

Podle soudce však zároveň nepřipadal v úvahu pouhý podmíněný trest. "Nesmíme přehlédnout, že pan obžalovaný celkově způsobil havárii pěti aut. A to měl ještě neuvěřitelné štěstí, že skončila 'pouze' dvěma mrtvými. Kdyby nastaly mnohem závažnější následky, nemohli bychom se tomu divit," konstatoval.

Tragická nehoda se stala 12. listopadu 2016. Hormandl, který získal řidičský průkaz o pět měsíců dříve, projížděl hodinu a půl po poledni po silnici před Horními Počernicemi, kde je povolená rychlost 90 kilometrů v hodině. Ačkoliv neměl rozhled na vzdálenost, která byla nutná pro bezpečné předjetí, začal se svou octavií prudce předjíždět vůz jedoucí před ním. Manévr nezvládl. Nejprve vrazil do auta, za které se chtěl zařadit, a poté se v rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu čelně střetl s protijedoucím vozem.

V autě cestovali muž s ženou, kteří na místě podlehli mnohačetným zraněním. Při nehodě se srazila ještě dvě jiná auta, takže se lehce zranili další dva lidé.

Podle verdiktu se dopravní nehoda stala kvůli tomu, že řidič hrubě porušil několik zásadních povinností a při jízdě se nechoval ohleduplně a ukázněně. "Nebyla to nepozornost, ale bezohlednost," podotkl dnes soudce. Před nehodou mladík neztratil ani jeden řidičský bod, nedopustil se žádného přestupku. Rejstřík trestů má čistý.

Státní zástupkyně požadovala pro Hormandla, který studuje první ročník vysoké školy, nepodmíněný trest při spodní hranici sazby. Upozornila mimo jiné na to, že mladík se rozhodl pro riskantní manévr, ačkoliv danou cestu dobře znal, protože nedaleko místa střetu bydlí.