Šestatřicetiletý zkušený japonský horolezec Nobukazu Kuriki dosáhl v neděli výšky 7400 metrů, začal ale pociťovat zdravotní potíže, výstup vzdal a rozhodl se vrátit do druhého ze čtyř výškových táborů. Později s ním ztratil jeho tým kontakt.

"Kuriki přestal komunikovat, a když jsme se dívali nahoru do tmy, již jsme neviděli světlo jeho čelní svítilny," napsal tým na facebooku. "Členové expedice, kteří se nacházeli poblíž druhého výškového tábora, vyrazili nahoru po jeho trase a našli jeho tělo. Zemřel v důsledku podchlazení."

Kuriki v minulosti dokázal zdolat dvě světové osmitisícovky sólovýstupem bez přídavného kyslíku. V roce 2012 strávil Kuriki na Mount Everestu dva dny ve sněhovém záhrabu ve výšce 8230 metrů při teplotě pod minus 20 stupňů Celsia. Přežil, ale utrpěl omrzliny a musely mu být amputovány konečky téměř všech prstů na rukou.

Příznivé počasí v tomto měsíci umožnilo výstup na vrchol 8848 metrů vysokého Mount Everestu desítkám horolezců. Nepálské úřady vydaly povolení k výstupu na nejvyšší horu světa v této sezoně, která byla zahájena v březnu, více než 340 zahraničním horolezcům, napsala agentura Reuters.