Hořet začalo jen jako kolem 9:00, už před tím se prostor orchestřiště zadýmil. Dorazily asi dvě desítky hasičů, kteří za pomoci dýchacích masek museli nejdříve evakuovat o pomoc volající lidi, zaměstnance zámku. Zachraňovali je pomocí vyváděcích masek.

"Šlo o simulaci požáru v divadle, hasiči tu prověřovali jak součinnost jednotek, tak i požární zabezpečení a únikové východy," uvedla Beránková.

Původní pozdně barokní divadlo bylo na zámku otevřeno v roce 1790 k příležitosti návštěvy císaře Leopolda II., zničeno bylo ale v první polovině 20. století, a to nejprve válečnými událostmi, poté necitlivými zásahy za komunistického režimu. V letech 2014 až 2015 byla budova za více než 100 milionů korun obnovena, jde o věrnou repliku dobového divadla.

"Interiér je celý ze dřeva, takže kdyby tu skutečně začalo hořet, šlo by o každou minutu," uvedla Beránková. Doplnila, hlediště má 173 míst, takže i s účinkujícími by za plného stavu šlo o evakuaci asi 200 lidí. Obnovené divadlo žádný skutečný požár nezažilo, to se ale netýká planých poplachů, kterých bylo podle Beránkové už několik. Poslední planý poplach vyvolal moment, kdy účinkující na galapředstavení použil lak na vlasy. Citlivé čidlo nahlásilo požár. Evakuace tehdy potřeba nebyla.