Třiačtyřicetiletá Zschäpeová je poslední žijící členkou NSU. Další dva členové buňky, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, se zabili v roce 2011, když jim policie náhodou přišla na stopu.

Závěrečné řeči obhajoby dnes začaly po několikaměsíčních odkladech způsobených nepřítomností některých účastníků procesu či obviněními z podjatosti. Do závěrečné fáze proces dospěl po pěti letech od zahájení, když se ke slovu dostala první dvojice obhájců Hermann Borchert a Mathias Grasel.

Borchert dnes soud vyzval, aby jeho mandantku zprostil obvinění z podílu na zločinech. Prohlásil, že "ani její charakter, ani její politická činnost" nesvědčí o tom, že by byla spoluzakladatelkou, členkou a spolupachatelkou teroristické organizace.

Zschäpeová podle obhájce o motivech obou údajných kompliců a spolubydlících nic nevěděla. Podle Borcherta je pravda, že Zschäpeová pomáhala při utajování jejich života v ilegalitě nebo s obstaráváním falešných dokladů. Není ale podle něj pravda, že tím chtěla krýt vraždy a bombové útoky obou přátel. Obžalovaná prý nebyla ani "pokladní" buňky, jak tvrdí státní zastupitelství.

Zschäpeová dnes podle DPA patrně souběžně četla písemné vyhotovení obhajovací řeči a měla přitom rozpuštěné vlasy, které jí sloužily jako ochranný závoj.

Rodačka z východoněmecké Jeny od začátku tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela; o vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu.

Státní zástupci ale takovou interpretaci ve své závěrečné řeči loni v září odmítli a zdůraznili, že Zschäpeová byla integrální součástí teroristické skupiny a spolupachatelkou všech jejích trestných činů.

Trojici, která většinou používala zbraň české výroby, jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, které si vyžádaly přes 20 zraněných, a 15 přepadení bank.