Murín dnes uvedl, že situace kolem GIBS a jeho osoby, která se vyvinula v posledních měsících, mu nedovoluje pokračovat v řízení inspekce. "Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce," napsal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci uvedl, že s názorem státního zastupitelství na činnost GIBS byl Murín průběžně seznamován. "Nejde mi o to někoho zpochybňovat, ale o to, aby instituce řádně a kvalitně pracovala. Stejně přistupuji ke komunikaci se všemi institucemi, s nimiž spolupracujeme," napsal Zeman na dotaz ČTK.

Ve službě v bezpečnostních sborech skončí Murín po 36 letech, uvedl na webu inspekce. "Na všech pozicích a za všech okolností jsem se vždy snažil vykonávat svoji práci co nejlépe a nejsvědomitěji," doplnil. Ve vedení GIBS podle svého vyjádření usiloval o to, aby její příslušníci mohli řádně plnit své úkoly.

Minulý týden kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil Murín v nemocnici. V březnu uvedl, že na něj Babiš opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách s Murínem podle něj Babiš řekl, že pokud místo šéfa inspekce opustí, obejde se to "bez skandálu". Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření GIBS.

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje také kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.