Bulharský premiér Bojko Borisov již dříve oznámil, že případ z 20. března bude důkladně vyšetřen a viníci budou potrestáni.

Bulharsko je členským státem EU od roku 2007 a v lednu zahájilo své první šestiměsíční předsednictví unie. Do schengenského prostoru volného pohybu ale země zatím přijata nebyla se zdůvodněním, že vláda zatím neudělala dostatek pro posílení bezpečnosti a v potírání organizovaného zločinu a korupce.

Příslušníkům pasové kontroly v souvislosti s obviněním hrozí definitivní výpověď či kázeňský trest. Výše trestu ale bude záviset na závěrech vyšetřovatelů, uvedl bulharský ministr vnitra Valentin Radev.

Sedm z třinácti pracovníků pasové kontroly během své směny na 15 minut opustilo kontrolní stanoviště a asi 40 cestujících, kteří zrovna přiletěli z Paříže, se tak dostalo přes pasovou kontrolu, aniž museli předložit doklady.

"Je dobře, že šlo o let z Paříže," uvedl Radev. "Cestující už byli podrobeni kontrole na evropském letiště, což zaručuje, že se do Bulharska nedostali teroristé," dodal.