Podle něj se bomba aktivovala dotekem obětí s nastraženým drátem. Policie vyzvala lidi, aby zůstali dopoledne doma, dokud nebude prostor prohledán.

"Je pravděpodobné, že se bomba aktivovala manipulací, kopnutím nebo jiným kontaktem s drátem," řekl Manley. Balíček byl podle něj u silnice v obydlené části města a postižení kolem procházeli nebo tlačili kola. Vyšetřovatelé v době, kdy Manley hovořil, čekali, až se plně rozední, aby místo mohli prohledat.

Při předchozích třech útocích zemřeli dva lidé a dva byli zraněni. Zdrojem bomb byly balíčky rozmístěné na třech různých místech Austinu.

Manley dnes řekl, že je třeba rozšířit varování nejen na to, aby se lidé nedotýkali podezřelých balíčků, ale také aby dávali pozor na jakýkoli "podezřelý předmět - na balíček, tašku, batoh, na cokoli, co je na místě, kam nepatří".

Policie se domnívá, že "balíčkové" útoky spolu souvisejí. Manley v neděli oznámil, že ten, kdo podá informaci, jež povede k zadržení viníků, dostane 100.000 dolarů (dva miliony Kč), úřad guvernéra nabízí dalších 15.000 dolarů.

Manley řekl, že se policie snaží rozkrýt ideologické pohnutky útoků a exploze vyšetřuje jako možné zločiny z nenávisti. Poprvé byl útok zaznamenán 2. března, kdy zahynul 39letý muž. Další dva se odehrály minulé pondělí. Při prvním z nich zemřel 17letý chlapec a byla přitom zraněna i jeho matka. Při dalším útoku minulé pondělí byla zraněna 75letá žena hispánského původu, která byla převezena do nemocnice ve vážném stavu. Oba mrtví byli černoši.