České ministerstvo spravedlnosti ještě nemá informaci o možném vydání Radovana Krejčíře oficiálně potvrzenou; až rozhodnutí jihoafrického soudu obdrží oficiální cestou, zváží další postup, řekla ČTK mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Krejčíř byl v JAR usvědčen v případu obchodování s drogami a pokusu o vraždu a byl odsouzen k 35 letům vězení.

Z České republiky uprchl v roce 2005, když se mu podařilo uniknout policii během domovní prohlídky jeho vily. V ČR byl Krejčíř v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Po případném vydání do Česka bude mít právo žádat, aby český soud jeho případy znovu projednal v jeho přítomnosti. V JAR se Krejčíř snažil proces vydání zpomalit, v roce 2013 bylo řízení obnoveno u soudu v Kempton Parku. Krejčíř pak znovu proceduru pozastavil oznámením, že požádal o politický azyl; tuto žádost v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.

Zda je Masutha nakloněn vydání v této kauze, zatím není jasné. IOL připomíná, že Jihoafrickou republiku stojí Krejčíř miliony randů nezbytných k zajištění bezpečnostních opatření; vězeň se údajně několikrát pokusil o útěk. "Bude-li vydán, ušetří to daňovým poplatníkům mnoho peněz. Na druhé straně ale jeho zločiny poškodily Jihoafrickou republiku a jako země bychom měly požadovat spravedlnost," citoval server svůj zdroj.

Krejčířův právník zprostředkoval prohlášení Krejčířovy rodiny, v němž se uvádí, že Krejčíř zvažuje možnosti. Proti rozhodnutí o extradici se může odvolat od 14 dní k nejvyššímu soudu a Masutha bude mít na rozhodnutí 180 dní.