"Jsme jedinou zemí, která toto (pachové stopy) připouští, která o tomto hovoří jako o důkazu. Je to velmi specifická záležitost, za jakých podmínek byl prováděn tento důkaz. Měl by se vyjádřit znalec, zda byly splněny všechny podmínky, abychom mohli tuto záležitost vůbec hodnotit," uvedl Skalického obhájce Narcis Tomášek.

Samotný Skalický ve vztahu k sobě v úterý zpochybnil způsob získání pachových stop. V roce 2016 mu prý byly policií odebrány dvakrát na dvou různých místech. Podle státního zástupce Lea Foltýna však byl postup policistů naprosto standardní.

Ve vyloupeném klenotnictví v Hradební ulici se pachové stopy Skalického a Zezuly našly hned na několika místech. Policejní psi je v případě jednoho či obou údajných lupičů označili na madle u vchodových dveří do prodejny, na madle šuplíku skříňky a pultu, na platech se zlatem a klenoty i na páčidle a šroubováku, které na místě po přepadení zůstaly. "V obchodě byla nalezena nejen jedna stopa obou obžalovaných," řekl předseda senátu Jiří Dufek.

I přesto dnes rozhodl o odročení hlavního líčení na neurčito. Do příštího jednání by měl odborník zpracovat znalecký posudek, který způsob odebírání a identifikace pachových stop nezávisle zhodnotí. Skalický jakoukoliv vinu odmítá, Zezula písemně požádal o jednání soudu v nepřítomnosti a odmítl vypovídat.

Pachatelé v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015. Z místa ujeli na motorce. Ještě předtím však zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet. Jeden z nich utrpěl střelné poranění nohy, druhý měl zraněné oči od střepů z rozbitých dveří prodejny. Ani v jednom případě nešlo o zranění ohrožující život. Podle znaleckých posudků, které dnes u soudu zazněly, však mají muži trvalé následky.

Lupiči se pokusili společnosti, která prodejnu vlastní, způsobit uloupením šperků škodu přes 1,2 milionu korun. V odnesení věcí z místa činu však mužům zabránili zmiňovaní svědci. Desítky tisíc korun činila škoda na zařízení prodejny.