"Rozhodnutí je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti," uvedla Puci. Muslimův právník podle ní soudu nabízel vedle klientova slibu i "záruku kurdské organizace", tu však soudce Jaroslav Pytloun nepřijal.

Sedmašedesátiletý Syřan Muslim sice opustil jednací síň v doprovodu policejních těžkooděnců, avšak bez pout na rukou. Oznámení jeho právníka Miroslava Krutiny o propuštění na svobodu přivítali nadšeným křikem Kurdové, kteří politika přišli podpořit na chodbu soudu.

Turecký velvyslanec v Česku dnes zopakoval, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy. "Toto rozhodnutí jsme nečekali. Sálih Muslim se v posledních letech podílel na několika teroristických útocích v Turecku," uvedl velvyslanec Ahmet Bigali. "S tímto verdiktem nejsme spokojeni," dodal. Turci mohou do 40 dní od zadržení podat k českému ministerstvu spravedlnosti oficiální žádost o vydání, prozatím tak neučinili. Extradiční řízení tak zatím u soudu neběží.

Muslim do loňska působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Podle informací ČTK se zatykač na jeho osobu, který loni v květnu vydal turecký Nejvyšší soud, týká několika trestných činů - konkrétně rozvracení jednoty a integrity státu, vraždy, poškozování cizího majetku a přepravování nebezpečných materiálů. Turci Muslima spojují s bombovým útokem v Ankaře z března 2017, který podle nich zosnovala výkonná rada Kurdské strany pracujících. Dřívější zatykač z prosince 2016 pak Muslima spojil s jiným bombovým útokem, při němž zemřelo 29 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

Pražské městské státní zastupitelství v návrhu na uvalení předběžné vazby konstatovalo, že v Turecku lze za tyto trestné činy uložit doživotí a že tvrzené skutky jsou trestné i podle českého trestního zákoníku - a to jako rozvracení republiky a teroristický útok.

Proti zadržení politika v pondělí demonstrovaly kurdské organizace v řadě zemí, kromě ČR například v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii. Dnes se desítky protestujících Kurdů sešly i před budovou pražského městského soudu, kde kritizovaly tureckého prezidenta jako diktátora a fašistu.

Obdobně jako v Muslimově případě postupoval pražský městský soud například v další sledované kauze ruského umělce Olega Vorotnikova, který byl zadržen na základě mezinárodního zatykače vydaného kvůli aktivitám disidentské výtvarné skupiny Vojna. Soudkyně tehdy přijala umělcův písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení.