Jednoho z nejznámějších odborníků na islám, který je ve vazbě od konce ledna, viní dvě ženy ze znásilnění v letech 2009 a 2012. První z nich, Henda Ayariová, tvrdí, že ji islamolog znásilnil v pařížském hotelu. Pětapadesátiletý Ramadan popírá, že by se dopustil jakéhokoli přečinu a naopak žaluje Ayariovou. Ta dříve byla radikální islamistkou a nyní stojí v čele sekulární feministické organizace. Další žalující ženou je konvertitka k islámu, která zůstává v anonymitě.

Ramadana viní další čtyři ženy z toho, že jim dělal sexuální návrhy v době, kdy studovaly v Ženevě. Ramadan ale tvrdí, že jde o součást "pomlouvačné kampaně" vedené jeho nepřáteli.

Ramadana zařadil časopis Time v roce 2000 mezi sedm největších náboženských reformátorů 21. století a v roce 2004 mezi stovku nejvlivnějších světových osobností. Čtenáři prestižního magazínu Foreign Policy ho pak několikrát zvolili do stovky nejvlivnějších myslitelů světa.

Ramadan učil na Oxfordské univerzitě, ale loni v listopadu si kvůli obviněním vzal po dohodě s vedením instituce dovolenou. Vědec, který je vnukem zakladatele egyptského Muslimského bratrstva Hasana Banny, je známou osobností i na Blízkém východě.