"Muž byl lavinou částečně zavalený. Ze sněhu mu koukala hlava a horní končetina. Byl značně podchlazený," řekl Novák. Ačkoliv muž nejevil známky zjevného poranění, vzhledem k podchlazení a mechanismu zavalení sněhem jej záchranáři vrtulníkem převezli na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Muž se dostal do laviny, když sjížděl z Luční hory "na něčem mezi skibobem a snowboardem", uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Záchranná akce byla podle něj velmi riziková, protože se mohla uvolnit další lavina.

Podle mluvčího horské služby Radka Zemana se dnes odpoledne v Krkonoších, jen několik stovek metrů nad první událostí, zranila také žena. "Jednalo se o poranění kolena a bolest bérce po pádu cca 200 až 300 metrů z cesty přes Kozí hřbety," popsal Jirsa. Také při její záchraně pomáhal vrtulník.

V Krkonoších nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš leží v průměru 100 až 120 centimetrů sněhu. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Poslední obětí laviny v Krkonoších je osmadvacetiletý skialpinista, na kterého spadla 5. února 2015, když sjížděl Malou Studniční jámu. Mrtvá skialpinistka z roku 2008 je předposlední obětí lavin.