V minulosti se ženy zastal Nejvyšší soud a nařídil Vrchnímu soudu v Praze, aby lépe vysvětlil, jakými úvahami k verdiktu došel. Vrchní soud ovšem zopakoval stejný trest a napodruhé už nejvyšší instance výhrady neměla.

Důvod k vyhovění stížnosti nenašli ani ústavní soudci. "Stěžovatelce se zásah do ústavně zaručených základních práv nebo svobod doložit nezdařilo," stojí v usnesení.

Žena podle rozsudku tajila těhotenství před manželem i známými. Neabsolvovala gynekologické prohlídky a v noci na 7. prosince 2013 porodila ve vaně životaschopného chlapečka. Manžel spal ve vedlejší místnosti.

Novorozence po porodu zabalila do ručníku a deky, kterou pak vložila do tašky. Dopoledne ho odnesla do kontejneru na odpad. Tělíčko dítěte, které zemřelo na otok mozku a plic v důsledku podchlazení, bylo objeveno o den později.

Obhajoba při opakovaném jednání u vrchního soudu žádala další znalecký posudek pediatra, dítě prý bylo nedonošené a není zcela jasné, z jakého důvodu a kdy přesně zemřelo.

Žena u soudů nevypovídala. Policistům dříve tvrdila, že o těhotenství nevěděla a porodní bolesti považovala za menstruaci. Proč se dítěte zbavila, nikdy nevysvětlila. Znalci dospěli k závěru, že o svém těhotenství vědět musela - nebylo to poprvé, co byla v jiném stavu, dítě se v těle matky hýbalo.