Bývalý pákistánský ministerský předseda Naváz Šaríf rezignoval na post premiéra loni v létě. Učinil tak poté, co nejvyšší soud rozhodl, že je nezpůsobilý vykonávat svou funkci kvůli obvinění z korupce. Případ souvisí s kauzou takzvaných Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů.

V říjnu byl ale Šaríf opětovně zvolen do čela vládnoucí strany Pákistánská muslimská liga (PML-N). Stalo se tak den poté, co parlament, kde má PML-N většinu, schválil zákon umožňující státním úředníkům, které soud zbaví mandátu, zastávat funkce v politických stranách. Opozice tehdy uvedla, že zákon napadne u soudu a že jeho cílem je pouze umožnit Šarífovi, aby zůstal v čele strany.

Vyšetřovací komise jmenovaná nejvyšším soudem minulý rok dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala peníze ukrývat, je zmíněna Šarífova dcera a dva jeho synové. Skandál vyšel na světlo v dubnu 2016.

Převádění peněz do offshoreových firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů ale dokumenty mohou poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Zpráva pákistánské vyšetřovací komise se zaměřila mimo jiné na to, kde Šarífova rodina získala prostředky na koupi několika luxusních bytů v Londýně. Podle vyšetřovatelů, kteří premiéra a jeho příbuzné dva měsíce vyslýchali, výnosy z podnikání Šarífa a jeho příbuzných nemohly na zakoupení takto drahých nemovitostí stačit.

Zpráva rovněž poukázala na podezřelé finanční dary a půjčky od firem se sídlem v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Británii, které mířily k Šarífovi, jeho synovi a společnostem s nimi spojeným.

Premiérova rodina již dříve vlastnictví offshoreových firem přiznala, nezákonné jednání ale popírá.