"Ke krádeži možná vůbec nemuselo dojít, kdyby se majitel rodinného domu nezmínil před svými známými o tom, že zdědil větší finanční obnos. Tato informace se bohužel donesla až k trojici pachatelů, kteří dostali na jeho dědictví zálusk," uvedla Baláková.

Do domu se po rozbití skla u hlavních vchodových dveří nejprve vloupali na začátku ledna dva muži ve věku 26 a 35 let. Přišli dopoledne, když byl majitel domu v práci. "Prohledali každou skříň a každý úložný prostor, než se jim podařilo objevit příruční pokladničku, ve které nalezli přibližně 650.000 korun v hotovosti," uvedla Baláková. Další peníze se pokusili získat z trezoru zabudovaného do zdi. Dovnitř schránky zabezpečené číselným kódem se ale nedostali, elektrickou brusku spálili a nepomohlo jim ani použití bouracího kladiva.

Do domu se vrátili o dva týdny později ještě s třiatřicetiletým komplicem. "Za bílého dne v odpoledních hodinách vjeli na pozemek domu s nákladní tatrou, u které nechali zapnutý motor, aby maskovali zvuk nářadí, které chtěli při zdolávání trezoru ve zdi použít," uvedla Baláková. Nepočítali ale podle ní s tím, že se na zahradě objeví náhodný svědek. "Ten se domníval, že sem nákladní vozidlo sjelo ze silnice po nehodě, a začal pátrat po řidiči v domnění, že potřebuje jeho pomoc," řekla mluvčí. Pachatele tím vyrušil a donutil je dům, do kterého vnikli po rozbití okna, opustit. "Všichni tři byli maskovaní kuklami a tato podivná posádka rychle naskákala do nákladní tatry a odjela," dodala mluvčí.

Kriminalisté pachatele vypátrali tři týdny po druhém vloupání. Dvěma mužům, kteří se zapojili do obou vloupání, hrozí až osm let vězení. Třetí byl také obviněn ze spolupachatelství na porušování domovní svobody, poškození cizí věci a krádeže. "Na rozdíl od jeho spolupachatelů mu hrozí nižší trest," dodala mluvčí policie.