Za případy podle policie stál především jednačtyřicetiletý muž z Brněnska, který za výdělkem vyrážel buď sám nebo s dalšími komplici. Loni v polovině října se sám například dostal do kanceláří firmy sídlící v Rajhradu na Brněnsku, odnesl si peníze i stravenky zhruba za 200.000 korun.

"O dva dny později řádil na Blanensku. Terčem jeho zájmu se stalo sídlo obecního úřadu ve Spešově," uvedl mluvčí. Muž si z úřadu také odnesl peníze a stravenky, hodily se mu ale například i odložené lístky do divadla. Škoda byla asi 80.000 korun. Muž se podle policie následně vydal na Benešovsko, kde se i s o tři roky mladším komplicem dostal do budov obecních úřadů v Přestavlkách u Čerčan a Petroumi. A také do jedné mateřské školky.

V prvních listopadových dnech podle policie spolu s dalšími dvěma lidmi loupil na Znojemsku. "Vloupali se do budov obecních úřadů v Kubšicích, Bohuticích, Olbramovicích, Suchohrdlech u Miroslavi, Hostimi a Čermákovicích," vyjmenoval mluvčí. Opět se podle něj zaměřili především na trezory a v nich uloženou finanční hotovost a ceniny. V Suchohrdlech vzali i několik lahví alkoholu a dva prodlužovací kabely. Muž následně zamířil na Prostějovsko, kde se podle policie spolčil s o devět let starším pachatelem. Vloupali se například do obecního úřadu v Dědkovicích. Muž poté působil i na Žďársku, kde se i s jedním s kompliců dostal do čerpací stanice, hostince či do obchodu se smíšeným zbožím.

Hlavního podezřelého policie zadržela při vloupání do prodejny potravin v Pavlově na Žďársku na začátku prosince. Následně zadrželi i jeho údajné spolupachatale. "Policisté navíc porovnávají zjištěné informace a zajištěné stopy z podobných případů. Je tedy pravděpodobné, že seznam případů bude v brzké době doplněn o další," doplnil mluvčí.