Na dočasné zproštění funkce upozornil server blanenského Deníku. Jak Richterová řekla, kárnou žalobu podala předsedkyně tamního soudu a Nejvyšší správní soud o ní bude rozhodovat 7. března. Rozhodnutí ministra o dočasném zproštění funkce bylo doručeno 8. února, od 9. února nabylo podle Richterové účinnosti.

"Můžeme potvrdit, že pan ministr k 9. únoru 2018 dočasně zprostil JUDr. Danu Sedlákovou výkonu funkce soudkyně. A to v souvislosti s návrhem na zahájení kárného řízení podaným předsedkyní Okresního soudu v Blansku. Navrhovaným kárným opatřením je právě odvolání z funkce soudkyně," řekl ČTK Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Soudkyně proti rozhodnutí ministra mohla podat námitky, i o těch by případně rozhodoval Nejvyšší správní soud. Sedláková je stále zákonným soudcem v již přidělených věcech, ale každý soudce, nemůže-li vykonávat činnost, má podle rozvrhu práce zastupujícího.

"Zastupující soudce však může dělat jen nezbytné úkony, ale nemůže rozhodovat za paní soudkyni," uvedla Richterová. Blanenský soud musí pro další postup počkat buď na rozhodnutí o možných námitkách ze strany soudkyně, nebo na výsledek kárného řízení.

Dana Sedláková je dlouholetou soudkyní blanenského soudu. Předsedkyně blanenského soudu na ni podala kárnou žalobu pro průtahy ve spisech už v minulosti. V roce 2007 Sedlákové tehdy kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v řízení v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o deset procent.