Při první kontrole jednoho z objektů na Pardubicku na začátku února zajistili policisté šest cizinek, které neměly platné povolení k zaměstnání. Podle mluvčí měly pro vstup do České republiky využít polská národní víza. "Přestože se to zaměstnavatel následně snažil popírat, cizinky dle prvotních výpovědí měly provádět přímou osobní péči o nemocné," uvedla policejní mluvčí.

Následná kontrola ve stejné firmě a souběžně ve druhém objektu dané společnosti na Chrudimsku pak odhalila další nekvalifikované a neoprávněně pracující cizince. "Policisté v obou objektech zajistili dalších 16 osob cizí státní příslušnosti," sdělila mluvčí. Dodala, že oblastní inspektorát práce, který byl s policií při druhé kontrole přítomen, zahájil s provozovatelem zařízení správní řízení.

Policisté při akcích zadrželi 21 žen a jednoho muže. Sedm cizinek se v Česku navíc zdržovalo bez víza nebo platného oprávnění k pobytu. "V zahájených správních řízeních je možné vydat rozhodnutí se stanovením doby, po kterou nelze cizinci umožnit vstup na území členských států Evropské unie až na pět let," uvedla mluvčí.

Policisté podle ní nyní shromažďují podklady pro stanovení právní odpovědnosti firmy za umožnění nelegálního zaměstnávání cizinců.