Největší dokumentární filmový festival s tematikou lidských práv na světě letos má 20. ročník, bude se konat od 5. do 14. března v Praze a následně v 36 městech v Česku. Bude se věnovat dodržování lidských práv ve virtuální realitě, uvede 128 filmů z 52 zemí a přiveze 120 hostů.

"Festival vždy přinášel filmy o tématech, o kterých se v médiích téměř nemluví. Je to naše identita, zároveň potřebujeme v posledních letech přinášet témata, o kterých se v médiích mluví až příliš," řekl dnes ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Virtuálním světem se podle něj valí nepřeberné množství neověřených či falešných informací, festival chce divákům pomoci se v nich orientovat. "Pojďme zpomalit, pojďme do kina, zůstat po něm na debatu a na všechna tato témata se podívat z řady perspektiv a hlavně si je zařadit do kontextu," řekl.

Festival zahájí film Čističi, který zachycuje práci, život a podmínky takzvaných moderátorů obsahu na sociálních sítích, anonymních lidí ve filipínské Manile, kteří rozhodují o tom, co se objeví na facebookové zdi. Film osobně uvede režisér Moritz Riesewieck. Novinkou je kategorie Americana, která se zaměří na osobnost amerického prezidenta Donalda Trumpa, rasovou nesnášenlivost, úlohu policie v systému nebo práva indiánů.