Právník, jehož automobil shořel, hájil uvězněného šéfa čečenské odbočky Memorialu Ojuba Titijeva, kterému hrozí deset let vězení. Policisté totiž tvrdí, že při náhodné kontrole našli v Titijevově autě 180 gramů marihuany; podle aktivisty je tam podstrčila sama policie.

Memorial je jedna z nejstarších ruských organizací na obranu lidských práv. Do čela čečenské odbočky se Titijev postavil po vraždě novinářky a obhájkyně lidských práv Natalji Estěmirovové v roce 2009. Memorial, pro který aktivistka pracovala, tehdy přičetl odpovědnost za vraždu čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Jeho mluvčí agentuře Interfax řekl, že podobná obviňování jsou naprosto nepodložená.

Nevládní hnutí Memorial v minulosti vydalo několik zpráv o údajných únosech a mučení v Čečensku, stejně jako o pronásledování homosexuálů. Kadyrovův režim aktivisty organizace označuje za agenty placené Západem a za nepřátele lidu. "Pokud je jejich činnost škodlivá a špatně ovlivňuje čečenský lid, pak v Čečensku není místo ani pro ochránce lidských práv ani pro jejich předky do sedmého kolene," prohlásil nedávno.

Kadyrovovi oponenti mu přičítají vraždy kritiků čečenských a ruských poměrů, jako byla Estěmirovová, novinářka Anna Politkovská či opoziční politik Boris Němcov; každopádně ti, co si vraždy objednali, nebyli dosud odhaleni.