Zámečník svůj podnět doručil už loni v květnu ke Krajskému soudu v Praze, který případ řešil jako první instance. Až letos v lednu však krajský soud podle databáze InfoSoud předal dovolání spolu se spisem k Nejvyššímu soudu, který v průměru o dovoláních v trestních kauzách rozhoduje za 40 dní.

Případ se odehrál předloni v dubnu. Kolemjdoucí našel na polní cestě mezi obcemi Bukovno a Vinec dva ležící muže. Jeden podlehl předchozímu brutálnímu napadení, druhý přežil díky vysoce specializované lékařské péči.

Útočníky byli podle pravomocného verdiktu dělník Soukop a nezaměstnaný Zámečník, kteří oběti poznali v noci v baru v Mladé Boleslavi. Podle spisu nejprve naložili do auta prvního muže, odvezli ho na místo činu, kde jej Zámečník opakovaně mlátil a kopal do hlavy. Pak mu vzali 12.000 korun a mobil.

Poté se vrátili do města, před barem napadli druhého muže a nacpali ho do kufru auta. Skončil zmlácený na poli, přišel o 2400 korun a telefon. Získané peníze si obžalovaní rozdělili. Zámečník podle verdiktu před odjezdem z místa činu zasadil obětem několik bodných a řezných ran.

Přísnější trest dostal Zámečník, neboť měl podle pražských soudů aktivnější a vůdčí roli. Soukop si má odpykat 14 let za pomoc k těžkému ublížení na zdraví, omezování osobní svobody, podílnictví a loupež. Zámečník vinu popíral, Soukop svědčil proti němu.