Skupina obviněných od září 2012 do března 2013 obchodovala s pohonnými hmotami. Nakupovali je v zahraničí a následně prodávali v Česku, čímž vznikala vysoká daňová povinnost na DPH. Hlavní organizátor trestné činnosti měl podle kriminalistů po dohodě s dalšími obviněnými vymyslet způsob, jak sníží daňovou povinnost. "Za tímto účelem měli fiktivně deklarovat dodání sklotextilních látek, resuscitačních masek a dalšího zboží na Slovensko. K tomuto účelu měli využít několik fakticky nefungujících tuzemských i zahraničních obchodních korporací, mezi nimiž předstírali existenci reálného obchodního styku," popsal mluvčí.

Při vyšetřování spolupracovali policisté z Daňové Kobry s Generálním finančním ředitelstvím a Finančním analytickým úřadem. Během akce byly podle Ibeheje na účtech obviněných, případně na účtech souvisejících korporací, zajištěny finanční prostředky ve výši bezmála poloviny celkové způsobené škody.

Spisový materiál, který policisté předali na Městské státní zastupitelství v Praze, se skládá z více než 4000 stran základního spisu a dalších 5700 stran příloh, dodal mluvčí centrály.

Speciální policejní tým Kobra tvoří policisté, celníci a specialisté finanční správy. Funguje od poloviny roku 2014 a zaměřuje se na boj proti velkým daňovým únikům.