Podle moskevského rozhlasu byl útočník členem uzavřené skupiny na jedné ze sociálních sítí a byl možná napojen na dva výrostky, kteří podobný čin provedli v pondělí v uralském Permu. V tamní základní škole dva starší žáci vtrhli do třídy, kde probíhala výuka nižšího ročníku. Nožem pobodali dvanáct dětí a učitelku, která se snažila žáky bránit. I v Permu se útočníci neúspěšně pokusili o sebevraždu.

V Moskvě byl ve čtvrtek v jedné ze základních škol zadržen žák, který měl u sebe několik nožů a lahev s benzínem. Nedaleko Čeljabinska týž den žák deváté třídy bodl v hádce spolužáka nožem.

Po dnešním útoku v Ulan-Ude jsou dva třináctiletí školáci ve vážném stavu. Podle některých informací měl útočník dva komplice, po nichž policie pátrá. Před akcí prý jednu spolužačku o svém záměru informoval. Po činu se pokusil zranit sekerou a při skoku z okna si zlomil nohu. Byl hospitalizován, jeho život není ohrožen.

Policie zahájila trestní stíhání i proti vedení školy, které podle vyšetřovatelů neposkytovalo žákům ochranu stanovenou zákonem.