Kilian přicestoval 29. června 2017 z ciziny na pražské Letiště Václava Havla. Původně chtěl zamířit do bohnické psychiatrické léčebny, aby se tam léčil ze závislosti na alkoholu. Místo toho ale zůstal na letišti, a to bez peněz a zřejmě i bez jídla a spánku. Podle soudních znalců se u něj kvůli tomu rozvinula duševní porucha, která se projevovala mimo jiné strachem a halucinacemi a která podstatně snížila jeho rozpoznávací schopnosti.

Prvního červencového dne Kilian nastoupil do autobusu, poblíž letiště vystoupil a vešel do jednoho z domů. Tam našel jediné nezamčené dveře. Vedly do bytu sedmasedmdesátiletého muže, který nechal otevřeno, protože v posteli očekával příchod pečovatelky. Kilian později soudu později tvrdil, že ho na místo přivedl hlas jeho mrtvého děda.

"Je naprostou záhadou, co se tam stalo. Obžalovaný byl zřejmě při prohledávání bytu překvapen, že tam někdo je, a zareagoval tak, jak zareagoval," řekla dnes předsedkyně senátu Veronika Čeplová. Kilian vzal z kuchyně nůž a starého muže, který se útoku aktivně bránil, třikrát bodl do krku a pořezal ho na obličeji. Prý to udělal proto, že si starý pán stěžoval na bolesti a Kilian to pochopil jako žádost o eutanazii.

Senior přežil jen díky tomu, že bezprostředně poté se do domu a bytu začala dobývat jeho pečovatelka, která zalarmovala policii. Kilian se po útoku svlékl se do půl těla, umyl se ve vaně a po odchodu z domu se schoval do příkopu, kde ho našli policisté.

Vražedný útok na napadeném překvapivě nezanechal žádné následky, přestože senior podle znalců unikl jisté smrti jen o čtyři minuty. Soudkyně důchodce popsala jako vtipkujícího muže s chutí do života. "Štěstí je, že neutrpěl žádnou psychickou újmu ani nemá přetrvávající zdravotní potíže, což je ale zásluhou policie a pečovatelky, ne obžalovaného," podotkla Čeplová. Senior po Kilianovi nepožadoval žádnou náhradu škody, obžalovaný má ale podle rozsudku zaplatit 89.000 korun pojišťovně, která hradila léčbu napadeného.

Za pokus o vraždu Kilianovi hrozilo deset až 18 let vězení, soud mu tedy uložil trest pod zákonnou sazbou.