Juryj Paupauc, Dzmitryj Alimkin a Sjarhej Šypcenki ve svých zprávách a na sociálních sítích vychvalovali někdejšího sovětského diktátora Josipa Stalina, vyjadřovali lítost nad rozpadem SSSR a kritizovali běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Bělorusko "odvádí na Západ" a že běloruská vláda je pod jeho vedením "protiruská".

Proces s trojicí novinářů vnesl neshody do bělorusko-ruských spojeneckých vztahů. Agentura Regnum má sídlo v Rusku. Stíhán v nepřítomnosti je v Bělorusku i její šéfredaktor Juryj Barančyk, který se uchýlil do ruského exilu. V Moskvě byl letos v březnu na žádost Běloruska nejdřív zadržen, později ale vyšel na svobodu a požádal ruské úřady o politický azyl. Jeho kauzu řeší běloruské soudy samostatně.

Ruské ministerstvo zahraničí v říjnu vyzvalo běloruskou justici, aby ke kauze tří zadržených novinářů přistupovala "maximálně odpovědně" a v souladu s platnými zákony, zejména se zásadou dodržování svobody slova.

Za Paupace, Alimkina a Šypcenkiho intervenoval běloruský i ruský novinářský svaz, běloruský Helsinský výbor a humanitární organizace Vjasna, v jejímž čele stojí držitel Ceny Václava Havla Ales Bjaljacki.