Villa Santa Lucía leží v Patagonii na okraji populárního národního parku Corcovado. Vesnice má asi 300 obyvatel a 200 domů, desítky z nich jsou nyní zničené, napsal zpravodajský server BBC.

Vysoký činitel chilského ministerstva vnitra Madmud Aleuy zprvu informoval o třech obětech - dvou místních ženách a jednom turistovi, - prezidentka Bacheletová poté infromovala poté informovala o dalších dvou obětech. Jejich identita zatím není známá. Záchranáři po neštěstí stále pátrají po přeživších, pohřešuje se nejméně 15 osob.

V oblasti na jihu Chile o víkendu spadlo během 24 hodin přes 11 cm srážek, což vedlo k rozvodnění řeky a kolapsu části svahu nad vesnicí. Valící se bahno poničilo místní školu, několik domů, silnice a také volební místnost, ve které měli obyvatelé hlasovat v rámci dnešního druhého kola prezidentské volby. Obec ztratila dodávky elektrického proudu a vody.

"Nařídila jsem záchranářům, aby k ochraně obyvatel Villa Santa Lucía nasadili všechny potřebné prostředky," uvedla na twitteru Bacheletová. V oblasti platí kvůli vytrvalým dešťům nejvyšší stupeň varování, počasí by se však mělo postupně zlepšovat, napsala agentura Reuters.