Publikace obsahuje informace, jak se chovat při mimořádných událostech a při požárech, co je to hlásič požáru, k čemu slouží, jak postupovat při evakuaci a další témata zpracovaná přiměřeně dětskému věku. "Publikace je v tištěné podobě ve zvětšeném písmu, navíc perforovaná Braillovým písmem a doplněná kreslenými obrázky. Pod každým tématem jsou i kontrolní otázky, které ověřují pochopení výše uvedeného textu," uvedla mluvčí hasičů Hacsiková.

Publikace byla vydána v nákladu 250 kusů a mířila nejen k dětem ze školy V. Vejdovského, ale i do specializovaných pedagogických center na území Olomouckého kraje a asistentům zrakově postižených žáků. "Jde o unikátní projekt v České republice, který navazuje na příručku pro dospělé s názvem Příručka pro zrakově postižené - mimořádné události, kterou v roce 2014 vydali hasiči ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a určena byla pro osoby sdružené v Tyfloservisu a v Sonsu v krajském městě," dodala Hacsiková.

V souvislosti s tiskem publikace pro děti zaplatil Olomoucký kraj také dotisk stovky kusů této publikace, která bude dodána do všech center pro slabozraké a nevidomé spoluobčany v Olomouckém kraji, která pracují se zrakově postiženými osobami. Publikace pro dospělé se zrakovým postižením je jedinou publikací svého druhu v ČR, dodala Hacsiková.