Výslechové místnosti pro zranitelné oběti připomínají domácí prostředí. Koberce, sedačky i nábytek mají různé světlé barvy. Jsou v nich například koberce s vyobrazenými zvířátky nebo hračky.

První podobná místnost vznikla v roce 2004 a používat ji začala pražská policie. "Mělo to pozitivní ozvěnu hlavně u odborné veřejnosti, kdy jsme byli chváleni za to, že to je zlepšení práce s dětskými oběťmi," řekla dnes ČTK šéfka pražského mravnostního oddělení Alena Kolářová, která se svými kolegy na ideu zlepšení místa pro výslechy dětí přišla.

Pražští policisté mají k dispozici dvě takové místnosti a nyní nově mohou používat i místnost v budově vysoké školy. "V poslední době se využívají velmi často. Dalo by se říci, že téměř denně. Stalo se to běžnou praxí," podotkla Kolářová.

V místnosti policisté mluví se svědky, oběťmi nebo pachateli. Kromě dětí se používá při práci s oběťmi sexuálního násilí, seniory a handicapovanými, které je potřeba zaznamenat i obrazově. Výslech zaznamenává několik kamer, které obraz se zvukem přenášejí do druhé místnosti, kde bývá sociální pracovník, advokát obviněného a státní zástupce.

Podle Kolářové jsou například při výsleších dětí důležité emoce, které projeví. "Takto provedený výslech má mnohem větší hodnotu než výslech provedený v kanceláři, kde se tolik neprojeví emoce," dodala Kolářová. Záznam z výslechu je totiž připojen ke spisu a soud si může spuštěním videozáznamu ověřit, zda policisté postupovali podle pravidel nebo jak se dítě chovalo.

V místnosti jsou také hračky, například postavičky, které představují členy rodiny. Podle Kolářové by měly hračky spíše dokreslovat prostředí. "Pro výslech nejsou až tak důležité. Hračky mohou odvádět pozornost dítěte, mohou ale také pomoci při navázání kontaktu s malými dětmi. Čím méně tam je hraček, tím je to lepší," vysvětlila Kolářová.

Práce s dětmi podle Kolářové patří mezi nejsložitější obory uvnitř policie, který vyžaduje výběr správných specialistů a jejich další vzdělávání. "Je to profesně velice náročné," uvedla Kolářová. Podle Kolářové to není práce jen pro ženy a policisté, kteří na těchto případech pracují, se dělí "půl na půl". "Samozřejmě ženy mají blíž k malým dětem a muži se jich občas bojí. Někteří muži jsou ale šikovnější a empatičtější než ženy," dodala.

Výslechovou místnost na vysoké škole budou podle Salače využívat studenti hlavně při výuce psychologie a předmětů, které s ní souvisejí. Jak vypadá výslech ve skutečnosti, však neuvidí. "Trestní řízení je neveřejné," zdůraznil Salač.