"V jednom případě šlo o přirozené záření přepravovaného objektu a v druhém o chybně deklarované přepravované zboží. Ani v jednom případě nedošlo k překročení příslušných bezpečnostních norem," uvedla Nguyenová.

Akce nazvaná Conduit byla zaměřena na sdílení zkušeností s vyslanými experty Interpolu a USA. Zúčastnilo se jí několik policejních útvarů, především Národní centrála proti organizovanému zločinu, cizinecká policie Praha-Ruzyně, celní správa, pracovníci Státního ústavu radiační ochrany a jako pozorovatelé byli přizváni slovenští policisté. Akci koordinoval odbor Interpolu pro prevenci terorismu za použití radioaktivních materiálů, finančně ji podporuje ministerstvo energetiky USA. Výcvikem procházejí i policisté ostatních členských států Interpolu.

Česká policie od začátku letošního roku vypátrala více než 6100 hledaných osob a věcí z mezinárodních policejních databází. Zahraniční experti ocenili, že dotazy do databází Interpolu i Schengenského informačního systému policie systematicky využívá, což vede k efektivnímu vyhledávání a zadržování mezinárodně hledaných osob nebo odcizených a zneužitých cestovních dokladů.