"Když už se auto zastavilo na boku, bylo mou prvotní snahou dostat všechny osoby z auta ven. Dveře ale byly zablokované, ven jsme se dostali předním oknem," vzpomíná na první okamžiky po nehodě dívka. V autě cestovala skupina spolužáků do školy. Řidič byl jedním z nich. Příčinou nehody byla jeho srdeční zástava. Nečekaně a bez varovných signálů se u něj projevila vrozená vada, o které do té doby nevěděl. Přestal dýchat. Díky odborně vedené masáži srdce, kterou jeho kamarádka ihned zahájila, byl při příjezdu záchranářů při vědomí. Záchranáři dorazili na místo nehody za sedm minut.

"Čeho si zejména vážím a cením, je to, že dokázala poskytnout odbornou pomoc. Díky ní zachránila svému spolužákovi život," uvedl před předáním ocenění Pavel Nováček, vedoucí územního odboru policie v Havlíčkůvě Brodě.

Absolventka gymnázia se nyní připravuje na práci zdravotnického záchranáře. Studuje v Kladně. O tomto povolání uvažovala ještě před nehodou, po zážitku z ní se pro něj rozhodla definitivně. Kromě ocenění Gentleman silnic získala Henzlová letos v květnu z rukou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka záslužnou medaili integrovaného záchranného systému.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Jeho smyslem je inspirovat účastníky silničního provozu k tomu, aby se na cestách nechovali bezohledně, pomáhali si a nebyli k sobě lhostejní.