Útočník přistoupil ke spoluvězni, který vycházel ze dveří kuřárny a bez varování jej napadl. Slavík přitom tvrdí, že spoluvězně, s nímž neměl žádné konflikty, zabít nechtěl, své jednání dnes nedokázal vysvětlit. Ublížit prý chtěl naopak sobě. Podle své výpovědi byl pod vlivem silných prášků na uklidnění. V minulosti se kvůli užívání drog včetně pervitinu a heroinu dvakrát léčil na psychiatrii. "Půl života beru drogy," řekl před soudem Slavík. V pardubické věznici si odpykával trest za opakované krádeže. V současnosti už by byl na svobodě, kvůli napadení vězně je však ve vazbě.

Napadený, který rovněž před soudem vystoupil, utrpěl několik poměrně hlubokých ran na zadní části krku za ušima a další škrábance v obličeji. Řezná rána na levé straně krku mohla podle obžaloby při hlubším průniku způsobit závažné poranění životně důležité tepny. Zraněný byl ošetřen na oddělení úrazové chirurgie nemocnice.

Útok trval 20 až 30 vteřin. Zraněný muž se po něm šel umýt, rány mu nejdříve ošetřili další spoluvězni. Poté čin nahlásil příslušníkům vězeňské stráže, zaznělo u soudu.

Nejasný motiv útoku potvrdily i výpovědi dalších svědků, které byly dnes před soudem čteny. Napadeného charakterizovali jako nekonfliktního člověka mírné povahy bez problémů s okolím.

Z jednání se omluvil znalec z oboru zdravotnictví, proto odročí soud další projednávání na začátek příštího roku. Za pokus o vraždu hrozí Slavíkovi deset až 18 let vězení, kvůli jeho nebezpečnosti bylo podle státní zástupkyně Lenky Faltusové navrženo, aby byl umístěn do zabezpečovací detence.