O události nejdřív informovala televize ORF, podle níž se nepodařilo navázat kontakt s 18 z přibližně 50 pracovníků, kteří byli v době údajného požáru v tunelu. Později policie potvrdila tři nezvěstné. V ochranném kontejneru událost přečkalo 12 osob, s nimiž se podařilo navázat telefonický kontakt.

Veškeré vzrušení se však zpětně ukázalo jako zbytečné, protože poplach byl planý. Žádné nebezpečí nehrozilo, potvrdila společnost BBT SE, která tunel spravuje. Nevznikly ani žádné materiální škody.

Z neznámé příčiny byl aktivován hlásič kouře, potvrdil mluvčí policie. Během 15 minut prý bylo u vjezdu do tunelu 45 hasičů.

Kromě hasičů z povolání zasahovali v místě neštěstí v Ahrentalu jižně od Innsbrucku také dobrovolní hasiči z okolních obcí Vill, Amras a Hötting. Přivoláno bylo i několik sanitek a pátrací týmy.

Brennerský tunel má od roku 2025 umožnit spojení Rakouska s Itálií po kolejích pod Alpami, a ulehčit tak silniční kamionové dopravě. Tunel má být jedním z nejdelších na světě a patří k nejambicióznějším projektům evropské infrastruktury. Nový základní tunel bude mít délku 55 kilometrů a spolu s částí už existujícího podzemního obchvatu Innsbrucku dosáhne celkové délky 64 kilometrů.