Postupovali v souladu s předpisy, uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Na to vzápětí reagoval Český helsinský výbor výzvou pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), z jehož iniciativy prezidium věc vyšetřovalo, aby veřejně deklaroval nepřípustnost podobných zásahů policie. Jinak bude podle výboru Chovanec přímo odpovědný za praktiky likvidující demokracii.

"Jednání zvukaře bylo vyhodnoceno jako přestupek. Policisté případ proto předali správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou k prošetření pro podezření z přestupku proti právu shromažďovacím," uvedla policejní mluvčí. Policisté již dříve uvedli, že muži hrozí pokuta až 15.000 korun.

"Že je to na přestupkovém oddělení v Lipníku, vím. Zatím ale nejsem nikam pozvaný. Mám od nich pouze zprávu, že přestupků mají hodně, takže to přijde na řadu, až se k tomu dostanou," řekl dnes ČTK zvukař Hensl. Pokud dostane pokutu, počítá s tím, že ji bude muset zaplatit. Stojí si však za tím, že se přestupku nedopustil.

"Vpád policie do soukromého bytu Jaroslava Hensla, který po - předchozím oznámení - pouze pouštěl píseň Modlitba pro Martu, a jeho následné odvezení do služebny není podloženo žádnými zákonnými postupy a bylo naprostou svévolí," uvedl Český helsinský výbor a vytkl Chovancovi, že zásah neodsoudil. "Bude-li zásah policie v Lipníku nad Bečvou vůči Jaroslavu Henslovi opět shledán jako přípustný a nezasahující do jeho základních lidských práv a svobod, je ministr vnitra přímo odpovědný za praktiky, které nás přibližují ke starým časům a likvidují demokracii v naší zemi," uvedl výbor.

Jednapadesátiletý Hensl hudbu pouštěl na náměstí 8. listopadu při protestu několika desítek lidí, kteří nevoli vůči prezidentovi vyjadřovali na náměstí s červenými kartami nad hlavou. Skladbu pouštěl z okna v prvním patře jednoho z domů na náměstí, demonstranti stáli pod okny na okraji náměstí. Policisté již dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem. Hudbou podkreslili protest při vstupu politiků na pódium.

Protest měl nakonec dohru, na konci skladby vstoupilo do soukromých prostor, odkud Hensl skladbu pouštěl, několik policistů v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli na policejní služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Ministr vnitra Chovanec pak požádal policejní prezidium, aby zásah prověřilo. Podle dnešní zprávy prezidia byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy.

"Vzhledem k tomu, že reprodukce hudby svou hlasitostí zřetelně přesáhla zákonný rámec a nerušený průběh shromáždění, bylo tímto jednáním porušeno ustanovení zákona o právu shromažďovacím," uvedl dnes ve zprávě prezidia jeho mluvčí Jozef Bocán.

Policisté podle jejich vedení po vstupu do místnosti prokázali svou příslušnost a použili odpovídající zákonné výzvy. Do místnosti vstoupili podle zákona o policii, "neboť věc nesnesla odkladu a vstup tam byl nezbytný pro odvrácení závažného porušení veřejného pořádku," stojí v prohlášení prezidia. Policistů se zastal také prezident Miloš Zeman. Na dotaz ČTK uvedl, že zásah byl adekvátní a odpovídal shromažďovacímu zákonu.