Policie dívku zadržela loni v lednu v obci Kundby na největším dánském ostrově Sjaelland, na němž leží také Kodaň. Byla obviněna z plánování bombových útoků na dvě školy - na svou bývalou školu a na školu židovskou. Při jejím zatčení byly v domě nalezeny chemikálie a návod, jak bombu vyrobit. K její přípravě však dívka tehdy ještě nepřikročila. Podle odborníků by množství chemikálií, jež nashromáždila, nestačilo k výrobě skutečně nebezpečné bomby.

Soud v okrese Holbaek shledal v květnu dívku vinnou z pokusu o teroristický čin. Žaloba tehdy navrhovala trest vězení na dobu neurčitou, což dánský zákon umožňuje v případě pachatelů závažných trestných činů považovaných za riziko pro společnost. Obhajoba to považovala za přehnané a sama navrhovala trest v rozpětí od šesti do osmi let, k čemuž se nakonec přiklonila i porota.

Prokuratura se proti verdiktu okresního soudu 31. května odvolala k vrchnímu soudu pro východní Dánsko. Požaduje, aby dívka dostala trest na dobu neurčitou. Vrchní soud pro východní Dánsko dnes potvrdil, že je dívka vinná z plánování pumových atentátů na školy. Příští týden má rozhodnout o výši trestu, uvedla dánská televize TV2.

Natascha Coldingová-Olsenová se narodila a vyrostla v Dánsku. V roce 2015, jen několik měsíců před svým zatčením, konvertovala k islámu. Obhajoba na obranu dívky uvedla, že byla ve škole šikanována a svým činem na sebe chtěla upoutat pozornost. U soudu mimo jiné zaznělo, že "dívka z Kundby", jak ji také média nazývají, prostřednictvím twitteru nabízela, že bude bojovat za Islámský stát.