Radnice v tendru s cenou přes 50 milionů korun použila losování na omezení počtu firem, které se do soutěže přihlásily. Dopředu určila, že budou číslovány podle pořadí, v jakém se do výběrového řízení přihlásí. Změnu tohoto systému na žádost firem ale následně neumožnila.

Podle ÚOHS to byla chyba, protože losování pomocí elektronického zařízení z povahy věci jinou účinnou kontrolu neumožňuje a zadavatelé zakázky by měli udělat maximum pro zachování zásady transparentnosti losování.

"Pokud nějaký ze zájemců přítomných losování vznese požadavek na přečíslování předem přidělovaných čísel, je třeba tento požadavek vnímat jako vyjádření pochybností o transparentnosti jednání, kterému je třeba předejít," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Starosta Jablonného s tím nesouhlasí. Podle něj takto město postupovat nemohlo, protože by porušilo podmínky ze zadávací dokumentace. "U losování nebylo z 25 účastníků 14 přítomno. Pokud bychom to udělali, tak těch 14, které se k tomu nemohli vyjádřit, by mohlo losování napadnout a označit náš postup za netransparentní," uvedl starosta.

Ministerstvo životního prostředí už v době výstavby zkrátilo městu evropskou dotaci o deset procent, tedy zhruba o pět milionů korun. Jablonné se o tuto částku soudí. Zároveň městu hrozí za údajné pochybení při losování vysoká sankce od finančního úřadu. "Pořád se to točí na tom, že pojali podezření," uvedl starosta. Tento přístup se mu nelíbí. Podle něj se pak nemůže nikdo divit, že města nechtějí čerpat dotace. "My musíme podat důkazní materiál, že jsme postupovali transparentně. V opačném případě stačí ze strany poskytovatele dotace, ÚOHS i finančního úřadu, že pojali podezření," řekl Rýdl.

To, že revitalizace rybníka se realizovala tak, jak měla, dokládá podle něj i kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. "K výběrovému řízení se nevyjadřovali, kontrolovali ale provedení stavby, faktury. Jejich závěr byl, že stavba byla provedena v souladu s poskytnutými finančními prostředky," dodal starosta.