Daňová Kobra v únoru informovala, že obvinila z pokusu o podvod dva cizince, kteří údajně chtěli vylákat z finanční správy 63 milionů korun smyšleným oznámením o změně účtů stavebních firem. Muži si prý počínali velmi sofistikovaně a znali postupy policejní práce. Jednoho z obviněných policisté zadrželi a soud ho vzal do vazby, druhý je na útěku. Hrozí jim až desetileté vězení.

U muže, který skončil ve vazební cele, nyní kriminalisté rozšířili stíhání. Přišli totiž na další případy napadení finanční správy. Vedle vylákaných 2,4 milionu plánoval prý cizinec získat ještě další částky v souhrnné výši 125 milionů korun. Dosáhnout toho chtěl opět formuláři, kde měnil údaje sloužící finanční správě k vrácení přeplatků daňovým subjektům.

V minulosti policie o obou mužích uvedla, že od listopadu 2015 do dubna 2016 založili v různých pobočkách bank v Praze a Liberci nebo přes internet celkem 43 bankovních účtů. Poté podle kriminalistů vyplnili na webu ministerstva financí jménem 43 různých daňových subjektů, především "známých stavebních společností", oznámení o změně registračních údajů. Snažila se tak dosáhnout toho, aby příslušné finanční úřady vyplatily nadměrné odpočty DPH na její účty, nikoliv na skutečné účty firem. Peníze však po zásahu Kobry odeslány nebyly.

K páchání trestné činnosti dvojice údajně používala několik desítek mobilních telefonních čísel, k internetu se připojovala pouze z anonymních wifi sítí a na území ČR se díky padělaným dokladům pohybovala pod falešnou identitou.