"Toto byl teprve první poločas. Budu bojovat za to, aby ty vnucené lži byly zrušeny a byla ukázána skutečná pravda o boji Srbů," citoval list vzkaz bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády. Darko Mladić také řekl, že jeho otec, s nímž měl možnost hovořit asi deset minut, byl rozzlobený, i když takové rozhodnutí očekával.

"Otec vzkázal, že všechno je lež, že Haag (ICTY) není soud, nýbrž komise NATO a že toto není spravedlnost. Všechno je to pokus kriminalizovat srbský národ, který se bránil proti agresi," uvedl rovněž Darko Mladić.

"Tento orgán, který se nazývá tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii, ve své misi neuspěl, protože ignoroval četné srbské oběti. Dnes (ve středu) jsme byli svědky toho, jak spravedlnost nahradila válečná propaganda. Byla ignorována fakta. Rozsudek je v rozporu s nimi," prohlásil Mladičův syn.

Haagský tribunál uznal Ratka Mladiče vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem z července 1995. Vinen je rovněž ze zločinů proti lidskosti a z porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva. Za to mu byl uložen trest doživotního odnětí svobody. Jde ale o prvoinstanční rozsudek, který je nepravomocný a proti němuž se obhajoba hodlá odvolat.

Rozhodnutí ICTY přivítaly především rodiny bosňáckých (muslimských) obětí války v Bosně, ale rovněž i četní mezinárodní činitelé včetně Severoatlantické aliance, Evropské unie a Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Nesouhlasné názory se ozvaly z řad bosenskosrbských představitelů, zatímco reakce srbského prezidenta a premiérky byly zdrženlivé a poukazovaly na nutnost hledět do budoucna.