Kerimov smí zůstat na svobodě za podmínky, že složí kauci ve výši pět milionů eur (asi 127 milionů Kč) a pas odevzdá policii, které se má několikrát v týdnu hlásit. Nesmí opustit Francii, ani okolí Nice, upřesnil prokurátor Jean-Michel Prêtre. "Zatím nelze odhadnout, jak dlouho to potrvá. Jde o dočasné opatření, dokud vyšetřování neskončí," řekl.

Francouzské úřady oligarchu podezírají, že připravil státní pokladnu "o desítky milionů eur" při nákupech nemovitostí přes prostředníky na poloostrově Cap d'Antibes, uvedla agentura AFP. Kerimov, který strávil dva dny v policejní cele, ani jeho advokáti se před novináři nevyjádřili.

Obviněn byl také daňový poradce Philippe Chiaverini, švýcarský finančník Alexandre Studhalter a jeho krajan, podnikatel Philippe Borghetti.

Moskva se podle agentury TASS ohradila proti senátorovu zatčení s tím, že má diplomatický pas a chrání jej imunita. Paříž odvětila, že Kerimovova imunita se vztahuje jen na jeho působení jako zákonodárce a o jejích mezích rozhodne francouzský soudce.

Francouzská policie Kerimova zatkla na letišti v Nice na jihu země v pondělí. Při této příležitosti diplomatický pas nepoužil, protože cestoval soukromě.

Politik zastupuje v horní komoře ruského parlamentu - Radě federace - severokavkazský Dagestán. Jeho majetek odhadl časopis Forbes v roce 2013 na více než sedm miliard dolarů (dnes 152 miliard Kč). Kerimovova rodina podle kontroluje ruskou těžařskou firmu Poljus, která se zaměřuje na těžbu zlata.