Záchranné sítě pořízené ze sbírky mají hasiči v Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji. Další má k dispozici veterinářka Lýdia Čačková, která sbírku organizovala, a firma Equinet, která do sbírky výrazně přispěla. Tyto dvě sítě si mohou zapůjčit chovatelé, kteří je potřebují. Sítě slouží nejen k vyprošťování koní, ale i při léčbě. Jak uvedla Čačková, hodí se například při ošetření kovářem u koní, které mají ortopedické problémy. V poslední době pomohla síť například klisně, která utrpěla zlomeninu pánve.

První síť pořízená ze sbírky putovala libereckým hasičům. Použili ji poprvé v lednu 2016 v Bílém Kostele nad Nisou, kde kůň uvízl v kruhové jímce. Do té doby hasiči v podobných situacích využívali popruhy, ty však mají podle Čačkové hodně nevýhod. Zejména je obtížné do nich zvíře upevnit tak, aby se jeho váha rozložila rovnoměrně a nevypadlo z nich.

Sítě používají i pracovníci Koňské záchranky. Podle Pavla Čechovského z této záchranné služby u sítí nehrozí, že by se z ní kůň vyvlékl. "V té síti si troufneme zvednout koně i vrtulníkem. Švýcarská záchranka to takto používá při vyzvedávání koní ze strží v Alpách," uvedl. Využít se dá síť i pro jiná zvířata, v brněnské zoo například pomohla s přemístěním bizona, který putoval do nového domova.

Sbírka zaplatila nejen sítě, ale také školení pro hasiče, kteří o to měli zájem. Jak uvedla Čačková, některé krajské hasičské sbory si sítě začaly pořizovat samy. Tak je to například v Praze a v Moravskoslezském kraji. "Středočeský kraj si takových sítí pořídil 13," uvedla. Jedna síť podle ní stojí 25.000 až 28.000 korun, vyrábějí se v Anglii.