Právě kriminalisté z prvních dvou pražských obvodů zadrželi na začátku listopadu v jednom dni sedm kapsářů přímo při činu. Někteří okrádali turisty při prohlížení památek. "Jiní zadržení nenechali poškozené dojet ani do centra metropole a o osobní věci je chtěli připravit například hned na eskalátorech metra Veleslavín při cestě z letiště," uvedl mluvčí.

Ve všech případech chtěli pachatelé ukrást věci, které měli lidé buď v příručních zavazadlech, nebo po kapsách. Zajímali je především peněženky, mobilní telefony, notebooky a další lehce zpeněžitelné věci. Zadrženým hrozí za krádež až dva roky vězení. Některým pak až tři roky, protože kradli opakovaně.

"V souvislosti s tímto druhem trestné činnosti je na místě upozornit všechny, tedy jak obyvatele Prahy, tak návštěvníky metropole, že se blíží období, které kapesní zloději vnímají jako období hojnosti, tedy adventní svátky," uvedl Hulan. Kapsáři například na vánočních trzích nebo v nákupních centrech využívají většího shonu a také toho, že lidé u sebe většinou mají více hotovosti.

Lidé by proto měli peněženky a další cennosti nosit například ve vnitřních kapsách svých svršků. "Pokud je máme v příručním zavazadle, například kabelce, je dobré ji mít neustále pod dohledem. Určitě je také namístě mít kabelku vždy řádně uzavřenou," podotkl mluvčí. Pokud si lidé kapsářů všimnou, měli by to ohlásit na linku 158.